STOP CYBERGEWELD-campagne van equal.brussels bereikt meer dan 22.000 jonge Brusselaars

De leerlingen van klas 1C3 van de middelbare school Melkriek winnen de #RAP4RESPECT-wedstrijd

Donderdag 7 december 2017 – Om zowel jongeren, hun ouders als leerkrachten bewust te maken van het probleem van cybergeweld, lanceerde Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets in september de campagne STOP CYBERGEWELD. Een sensibiliseringscampagne die duidelijk zijn vruchten afwierp, met meer dan 238.000 views in twee maanden tijd voor de videoclip van de campagne #RAP4RESPECT, en meer dan 22.000 Brusselse jongeren die via sociale media betrokken werden. 

Over cybergeweld praten is niet evident. De explosieve verspreiding van pesterijen via sociale media kan vernietigende gevolgen hebben voor de betrokken jongere. Doordat het vaak digitaal en vrij onzichtbaar gebeurt, weten ouders en leerkrachten vaak niet wat ze moeten doen en staan ze machteloos tegenover deze vorm van geweld.

Daarom had de STOP CYBERGEWELD-campagne, die eind november afliep, een tweeledig doel: ze richtte zich enerzijds tot de jongeren, de directe slachtoffers van het probleem, en anderzijds tot de leerkrachten, die getuige zijn van de omvang van dit fenomeen dat zich in de scholen verspreidt maar ook tot buiten de schoolmuren reikt.

“Ik vond het essentieel om de jongeren en leerkrachten de tools aan te reiken waarmee ze cybergeweld kunnen aanpakken en een verdere stijging kunnen tegengaan, zodat jongeren hun leven zonder angst in handen kunnen nemen,” legt Bianca Debaets uit.

Om de taal van de jongeren te spreken, werd de STOP CYBERGEWELD-campagne onder andere opgebouwd rond de #RAP4RESPECT-rapwedstrijd, die gedragen werd door Jay MNG en Mia Lena, twee jonge Brusselse kunstenaars die ambassadeur van de campagne waren. Zij maakten een videoclip die in twee maanden tijd meer dan 238.000 keer bekeken werd op Youtube, Facebook en Instagram. Bedoeling van de clip was de jongeren bewust te maken én de wedstrijd te lanceren.

De jongeren werden gevraagd om hun eigen “punchline” over cybergeweld te delen via Facebook, Youtube of Instagram met de hashtag #RAP4RESPECT. De leerlingen van de klas 1C3 van de middelbare school Melkriek wonnen de wedstrijd met hun gezongen punchline (audio- en tekstbestand in bijlage), op de muziek van ‘Dommage’ van de beroemde Bigflo & Oli. Dankzij hun originele punchline over cybergeweldsituaties, wonnen ze een hiphopworkshop van een halve dag, georganiseerd door Freestyle O.

Meer dan 50 middelbare scholen uit Brussel pikten de wedstrijd op en waren enthousiast om deel te nemen aan een initiatief over een onderwerp dat jammer genoeg nog te vaak voorkomt in het leven van hun leerlingen.

Equal.brussels merkte evenwel op dat bepaalde jongeren weigerachtig stonden en zelfs bang waren om openbaar deel te nemen aan de wedstrijd, bewust van het risico slachtoffer te kunnen worden van cybergeweld. Bijna alle inzendingen werden via een privéboodschap verstuurd, zodat anderen hun naam noch hun punchline konden zien.

De STOP CYBERGEWELD Facebookpagina, die aangemaakt werd ter promotie van de campagne, werd meer dan 1200 keer geliket in twee maanden tijd en bereikte meer dan 22.000 Brusselse jongeren. In totaal werden er vele tientallen punchlines bedacht (waaronder de deelnames van 4 Brusselse scholen).

Voor de leerkrachten en opvoeders werkte equal.brussels een pedagogische brochure uit waarin ze de nodige tools vonden voor een klassengesprek om de jongeren bewust te maken van het onderwerp. Daarnaast was er ook een online sessie waarin ze al hun vragen over het onderwerp aan specialisten konden stellen.

“Ik ben zeer tevreden met het succes en de positieve reacties op de STOP CYBERGEWELD-campagne. Heel wat scholen hebben enthousiast deelgenomen, we hebben tienduizenden leerlingen bereikt met onze sterke boodschap en velen onder hen hebben zich tegen cybergeweld uitgesproken. Jammer genoeg merken we dat het een taboeonderwerp blijft en dat het beeld dat jongeren van zichzelf verspreiden via de sociale media, een gevoelig onderwerp blijft. Gezien de razendsnelle digitalisering zullen we de strijd tegen cybergeweld moeten voortzetten”, besluit Bianca Debaets.

Facebookpagina: https://www.facebook.com/stopcyberviolence/
Link naar de clip: https://www.youtube.com/watch?v=vMQYZOosKJo
Website (met downloadbaar lessenpakket): http://www.stopcyberviolence.brussels/

Big Flo & Oli cover Dommage classe 1C3.mp3

MP3 - 1.8 Mb

cover Dommage_BIGFLOETOLI_1C3.pdf

PDF - 325 Kb

Laure Vandeghinste

Voice Agency