STOP CYBERGEWELD, een campagne die rapt voor respect

1 op 3 jongeren slachtoffer van cybergeweld

Praten over cybergeweld is niet gemakkelijk. Om jonge leerlingen van 12 tot 18 jaar te sensibiliseren lanceert Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets, STOP CYBERGEWELD, een campagne voor jongeren, leerkrachten en scholen.

Cybergeweld is een agressieve en doelbewuste daad van intimidatie, pesten, vernedering door een individu of een groep van individuen met behulp van digitale media (internet, computer of gsm), gericht tegen één of meer slachtoffers. Vaak gebeurt het in het openbaar, en wordt het nog versterkt door de grote weerklank van het internet en de sociale netwerken.

Cybergeweld komt voor in alle middens en in alle leeftijdsklassen, maar door de explosieve verspreiding via de sociale media kan ze veel negatieve impact hebben bij 12- tot 18-jarigen, wiens persoonlijkheid nog grotendeels vorm moet krijgen. Gezien cybergeweld vaak loopt via sociale media en informele kringen, hebben leerkrachten, opvoeders, begeleiders en ouders vaak het gevoel machteloos te staan. Om de aandacht te vestigen op deze problematiek en antwoorden te bieden, lanceert Bianca Debaets een dubbele campagne om het doelpubliek beter te bereiken: één voor jongeren, een andere voor leerkrachten.

"Veel jongeren lijden onder cybergeweld, vaak in stilte en zonder dat hun ouders of vrienden het weten. De campagne moet ten eerste mensen bewust maken van het probleem. Ten tweede het onderwerp bespreekbaar maken, onder jongeren en in de klas. En ten derde een dam opwerpen tegen dit stijgend fenomeen, zodat jongeren zonder schrik, hun leven vorm kunnen geven." aldus Bianca Debaets, staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Om het probleem van cybergeweld onder de aandacht te brengen wordt de campagne ondersteund door een clip en een nieuw nummer van de Brusselse rappers Mia Lena en Jay MNG.

  • Er wordt een grote wedstrijd uitgeschreven voor de meest treffende rap punchline (zin die inslaat), waarmee jongeren het laatste woord krijgen tegen cybergeweld.  Net zoals Jay MNG en Mia Lena, de twee Brusselse rappers die symbool staan voor de campagne, moeten ze wedijveren in vlot taalgebruik en creativiteit! Gezongen, geschreven, met foto, video of muziek… alle vormen zijn welkom, zolang de punchline maar wordt gedeeld op Facebook, YouTube of Instagram, met de hashtag #rap4respect! De winnaar van de wedstrijd krijgt een hiphop-workshop van een halve dag voor 25 personen. De volgende tien beste inzendingen krijgen 2 inkomtickets voor het indoor avonturenpark KOEZIO en nog eens tien deelnemers krijgen 2 filmtickets! De actie wordt gecommuniceerd aan de hand van affiches in de scholen en via de Facebookpagina van de campagne: https://www.facebook.com/stopcyberviolence/
  • Om leerkrachten en opvoeders hulpmiddelen aan te reiken om jonge slachtoffers te ondersteunen, heeft equal.brussels een pedagogische brochure uitgewerkt, die sleutels aanreikt om een groepsgesprek met de leerlingen te begeleiden.

Bianca Debaets wijst er tenslotte op dat men extra aandacht moet hebben voor meisjes: “We weten dat meisjes meer slachtoffer van cybergeweld worden dan jongens, anderhalf tot twee keer meer. Ik wil niet dat ze zich moeten afkeren van de digitale wereld omdat enkelingen de sfeer verpesten. Ik wil niet dat er digitale no-go zones ontstaan.”

Het materiaal van de campagne kan u hier downloaden: http://www.stopcyberviolence.brussels/

Voor praktische info en interviewaanvragen kan u contact opnemen met:

Eric Laureys, woordvoerder Bianca Debaets, elaureys@gov.brussels, +32 489 93 33 25

Laure Vandeghinste, Voice Agency, laurev@voice.be, +32 479 60 45 92

Cybergeweld Toolkit

PDF - 4.8 Mb

Persdossier

PDF - 5.7 Mb

Poster

PDF - 3.7 Mb